Yksityisyys kunniaan !

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg julisti viime tammikuussa, että ”yksityisyys ei ole enää sosiaalinen normi”. ”Ihmiset haluavat jakaa omia asioitaan ja tietojaan avoimemmin, yhä useamman ihmisen kanssa”, Zuckerberg väittää.

Facebook onkin kevään mittaan tehnyt useita muutoksia yksityisyysasetuksiin, niin että harjaantuneemmankin netinkäyttäjän on ollut lähes mahdotonta pysyä perillä, mitä tietoja Facebook jakaa ulkopuolisille ja mitä ei. Facebookin ja muiden Suomessakin yhä suositumpien sosiaalisen median palveluiden yksityisyys voi olla petollista: kaverisi kommentoi palveluun laittamaa kuvaasi ja hups, yhtäkkiä koko verkkoalbumisi voi olla kaverisi verkoston nähtävissä. Ellet sitten ole osannut säätää yksityisyysasetuksiasi kuntoon. (Tällä työkalulla voit tarkistaa omat FB-yksityisyysasetuksesi!)

Olemme Zuckerbergin kanssa samaa mieltä siitä, että ihmiset tosiaan haluavat jakaa tietoja toistensa kanssa. Erilaiset viestintäsovellukset ja -työkalut ovat monipuolistaneet ihmisten välistä yhteydenpitoa, ja työkalut sopivat hyvin myös perheiden arkikäyttöön: kuvien jakamiseen ja kommentointiin, aikatauluista sopimiseen, viestien jättämiseen, kauppalistojen yhdessä tekemiseen tai esimerkiksi tärkeistä asioista muistuttamiseen. Mahdollisuus ”peukuttamiseen” tai ”tykkäämiseen” on omiaan vahvistamaan myös perheen sisäistä yhteisöllisyyttä, siis yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Sen sijaan olemme jyrkästi eri mieltä siitä, että yksityisyys olisi menneen talven lumia. Meidän mielestämme perheen ja lasten yksityisyyttä ei saa vaarantaa. Heille on tarjottava turvattu verkkoympäristö, jonka yksityisyysasetukset ovat oletusarvoisesti ja automaattisesti tiukat. Kuinka moni oikeasti haluaa näyttää koko maailmalle kuvia esimerkiksi pienimuotoisista perhejuhlista tai vastasyntyneestä vauvasta ja väsyneestä äidistä?

Verkkoa ei tarvitse kuitenkaan vältellä. Pidemmän päälle vältteleminen on jopa mahdotonta. Mitä nuorempana lapsi oppii käyttämään verkkopalveluita viisaasti, sitä todennäköisemmin hän osaa vanhempanakin vältellä epäilyttäviä sivustoja, huijauksia ja tietojenkalasteluyrityksiä. Turvatussa ja suljetussa ympäristössä lasten on hyvä harjoitella.

Lue lisää: http://www.fambit.com/safe

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: