Sosiaalinen media perhekäytössä

Sosiaalinen media kuten Facebook tai Twitter on koukuttanut käyttäjänsä uusilla yhteydenpitotavoilla ja yhteisöllisen käyttäytymisen muodoilla. Peukutus, tykkääminen ja halaaminen ovat luonteva osa SOME –käyttäjien käyttäytymisnormia.

Eikö olisi luonnollista, että voisit tehdä näin myös läheistesi kanssa ilman, että se näytetään koko maailmalle?
Facebook, Twitter, Qaiku ja muut tämän hetken yhteisölliset mediat soveltuvat avoimeen ja julkiseen kanssakäymiseen ja verkottumiseen, mutta huonosti lähipiirin kuten perheenjäsenten väliseen yhteydenpitoon. Kuinka moni oikeasti haluaa näyttää koko maailmalle kaikkia kuvia esimerkiksi pienimuotoisista perhejuhlista tai kuka haluaa kutsua kouluikäisen lapsensa Facebookiin?

Fambit on kesällä julkistettu suomalainen verkkopalvelu, joka on suunnattu perheen omaan käyttöön. Kaikki palvelun sisällä on luottamuksellista. Tuntemattomat käyttäjät eivät voi kutsua ystävikseen perheen lapsia eivätkä käyttäjätiedot vuoda hallitsemattomasti julkisuuteen. Pienetkin lapset ovat turvallisesti mukana samoin kuin perheen lemmikki, jolla on oma roolinsa perheen verkkopalvelussa.

Wikipedian mukaan “Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällön tuottaja.” Fambit –palvelussa jokainen jäsen tuottaa ja muokkaa perheelle merkityksellistä sisältöä: juttuja, kuvia, kalenterimerkintöjä, tehtäviä ja vaikka kauppalistoja. Mahdollisuus peukuttamiseen tai tykkäämiseen on omiaan vahvistamaan perheen sisäistä yhteisöllisyyttä.

Fambit on soveltanut palveluun myös pelillisyyden, joka on tuttu ilmiö Facebookissa. Fambitissa perheen lapset voivat vaikka kisata siitä, kuka saa tällä viikolla koiran ulkoilutuspokaalin.

Paikkatieto yhteisöpalveluissa on tämän hetken kuuma puheenaihe. Maailmalla on useita paikkatiedon jakamiseen keskittyneitä palveluja kuten Foursquare. Facebook ja Twitter lisäsivät paikkaominaisuuden omaan palveluunsa tänä syksynä. Mikään näistä ei ole käyttökelpoinen tilanteeseen, missä äiti haluaisi tarkistaa, onko Ville 9v vielä koulussa vai kotona tai ehkä kaverilla käymässä. Fambit –palveluun voi tilata maksullisen Tenavatutka –ominaisuuden, jolla voi paikantaa helposti ja turvallisesti perheenjäsenen.

Fambit–palveluun rekisteröityminen ja kaikki perustoiminnot ovat ilmaisia osoitteessa www.fambit.com. Fambit on helsinkiläinen yritys, joka on perustettu viime vuonna ja joka toimii Salmisaaressa Aalto –yliopiston pienyrityskeskuksessa.

Leave a comment